Tuesday, July 2, 2013

4 CARA MENGEKALKAN KESIHATAN JANTUNG

Ramai yg sudah tahu bahawa masalah jantung atau penyakit jantung merupakan pembunuh utama di Malaysia. Malah media masa juga sentiasa mengiklankan mengenai kepentingan untuk menjaga kesihatan organ utama di dalam badan ini:
 
healthy circulatory system
 
 
 
Luangkan masa utk bersenam
Kita selalu dinasihatkan untuk bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Tetapi ramai yg tidak menjadikan senaman sebagai rutin harian. Bersenam dapat membantu mengekalkan berat badan yang sihat & secara tidak langsung dpt mengurangkan risiko tekanan darah tinggi, diabetis & kolesterol yg tinggi dalam badan.
 
kesihatan jantung

 
 
 
Berhenti merokok.
Ini lagi satu tabiat yang susah untuk ditinggalkan oleh perokok tegar padahal kita dapat melihat amaran-amaran merokok di mana-mana malah di kotak rokok itu sendiri. Merokok dapat meningkatkan risiko seseorang untuk mendapat penyakit jantung. Kandungan kimia yg terdapat dalam rokok boleh menyebabkan penyakit atherosclerosis (penebalan dinding arteri disebabkan kolesterol) yg boleh mencetuskan serangan jantung.
 
kesihatan jantung

 
Makan makanan yg seimbang
Diet yg paling sesuai untuk menjaga kesihatan jantung ialah 5 - 10 serving yg mengandungi buah-buahan, sayur-sayuran & rendah lemak. Elakkan makanan segera yg mengandungi lemak tepu & lemak trans yg tinggi. Kurangkan atau elakkan pengambilan alcohol juga membantu menjaga kesihatan jantung.
 
berat badan seimbang
 
 
Kekalkan berat badan yang sihat
Berat badan yang berlebihan boleh menyumbang kepada risiko tekanan darah tinggi, diabetis & kandungan kolesterol yg tinggi. Semua ini meningkatkan risiko untuk serangan jantung & masalah-masalah jantung yang lain.
 
 
Set vitamin Shaklee yang dpt mengekalkan kesihatan jantung secara menyeluruh:
Untuk senarai harga sila klik di sini
 
Sebarang tempahan / enquiry sila sms / watsapp / wechat di 0138810203
Sila LIKE page kami https://www.facebook.com/jumnutriblog untuk mendapatkan special discount :)
kami juga menyediakan set vitamin mengikut budget anda.

1 comment: